Hyperloop

Na je studie aan de Academy

Als procesoperator, onderhoudstechnicus of logistiek medewerker speel jij een belangrijke rol bij de productie van hoogwaardig staal voor vervoersmiddelen als de hyperloop. Zo werk jij mee aan de wereld van morgen.


Duurzame mobiliteit

In de wereld van Wonen, Werken & Verkeer zoeken deskundigen naar duurzame oplossingen voor het toenemende verkeer. Bijna een kwart van alle CO2-uitstoot wereldwijd is afkomstig van vervoer en transport. Deskundigen voorspellen dat vervoer tot het jaar 2050 groeit met 250 procent, terwijl energieverbruik en uitstoot juist drastisch omlaag moeten. De oplossing ligt in  nieuwe, snelle en energiezuinige transportmiddelen. Zoals de hyperloop: bliksemsnelle ‘buizenpost’ voor mensen en goederen.


De hyperloop wordt gemaakt van high-tech staal. Als procesoperator, onderhoudstechnicus of logistiek medewerker speel jij een belangrijke rol bij de productie dit staal. 


De Hyperloop bestaat uit stalen buizen waaruit de lucht grotendeels is weggepompt. In de ontstane lage druk zweven ‘pods’ met personen of vracht bij snelheden tot 1.000 km/u naar hun bestemming. Het originele idee, van Tesla-topman Elon Musk, stamt uit 2013. Een hyperloop is bij elke snelheid ruim 10 keer energiezuiniger dan huidige vervoermiddelen

Futuristische concepten zoals de hyperloop vragen om innovatieve bouwmaterialen. Want waarmee bouw je zo’n unieke lagedruk-omgeving? De oplossing schuilt in high-tech staal van Tata Steel. Het bedrijf ontwikkelt en produceert het staal voor de buizen én voor de magnetische geleiderails van het zweefsysteem. En voor de tunnelbuizen ontwikkelde Tata Steel speciale staalkwaliteiten en innovatieve buis-ontwerpen. Dat maakt ze sterk en luchtdicht, terwijl er tot wel de helft minder staal nodig is.


Lees het hele verhaal over de Hyperloop van  XTR branded content op het  het NRC Platform.

Recycling

Groot voordeel van stalen transportmiddelen is de mogelijkheid tot recycling. Stalen onderdelen zijn uit afval terug te winnen. Bruikbare materialen kunnen direct worden hegebruikt. Oud staal gaat terug naar de staalfabriek. Hier wordt er weer nieuw staal van gemaakt voor nieuwe producten. Staal kun je zo oneindig hergebruiken. Daar heb je geen nieuwe grondstoffen voor nodig. 

transport

Share by: